среда, 1 ноября 2017 г.

Як AKU Serai Ельбрусом гуляли..:)

Коли ти майже три роки продаєш взуття AKU і майже кожен день бачиш цей яскравий помаранчевий колір, а через день розказуєш про цю виключну італійську якість, то ти неминуче в це взуття закохаєшся :).
Тому, коли завдяки магазину Ель-Капітан в мене нарешті з'явилася нова пара черевиків, і не просто черевиків - а квінтесенція альпінстської лінійки від AKU - легка та утеплена Prtimaloft пара AKU Serai GTX, я не змогла втриматися від спокуси відразу ж їх кудись вигуляти. А тут якраз друзі з Харкова, за якими я дуже скучила, зібралися на Ельбрус, тому пазл і склався.


Взагалі, це виявився виїзд вигулу взуття AKU, бо, крім мене, ще у трьох учасників були черевики AKU Montagnard, і у одного - не пам'ятаю моделі, досить стара, вже не виробляється.
  

Трохи технічної інформації:

- взяла собі 41-й розмір. Про моєму 39-тому. Бо після декількох днів замірів та прогулянок магазином, відчула, що 40 - трохи малий;

- вага 795 г/один;

- багато компонентна підошва, основу якої складає власна розробка АКU - екзоскелет з поліуретану подвійної жорсткості для забезпечення стабілізації.  А вже в ньому розміщена алюмінієва пластина у вигляді бджолиних сот, у поєднанні з карбоновою пластиною зверху. Вони і відповідають за жорсткість самої підошви. Ззовні цей бутерброд захищений протектором Vibram Nepal;

- зовнішня тканина: стійкий до зносу Кевлар, штучна шкіра та дихаючий нейлон;

- мембрана Gore-Tex Insulated Comfort. Це означає, що до самої мембрани додатково прикріплений тоненький шар утеплювача;

- обрезинка по периметру не звичайна гума, а більш сучасний матеріал Liba Smart, який на 40 % легче за гуму, але при цьому більш зносостійкий за неї;

- внутрішня устілка з шаром тепловідбиваючої алюмінієвої фольги, що теж є бонусом у морозних умовах;

- вбудована манжета, що захищає черевик від попадання всередину будь-яких небажаних елементів.

На старті погодні умови у сел.Ельбрус були досить теплі та сонячні, тому підніматися долиною р. Ірик було навіть жарко. Перші три дні, навіть до висоти 4200 вдягала тонкі шкартетки і було комфортно. Також на початку не закривала гетру. 



На самому підйомі на пер. Ірікчат був сніг вище коліна, довелося навіть тропити, але всередину черевика сніг при цьому не потрапив та вони залишилися сухими. Мембрана спрацювала.
Я цьому була дуже рада, якщо чесно, бо дивлячись на язичок з тканини, а не зі шкіри, як в інших моделях, спочатку дуже переживала. Але, мабуть, розробники щось знали, бо сніг навіть якщо і налипав, то по периметру черевика, там де штучна шкіра сріблястого кольору. Брала з собою і тканеви бахіли, і флісові підбахільники на всяк випадок, але вдягала перші тільки пару раз, виявилося, що добре і без них. 


 Починаючи з висоти 4200, вдягла вовняні пухнасті шкарпетки Mund і було добре. Пальці підмерзли тільки один раз, здається, коли зібралися, а потім довго довелося чекати остальну групу. А так, тепло, сухо, і ніяких мозолів, до речі ;).

Двома головними відкриттями цих черевиків для мене стали шнуровка і те, як вони тримають на спуску. Шнуровка досить щільна, починається майже від носка та складається з двох частин. Спочатку можно затягнути черевик до підйому, потім заправити шнурки в своєрідні пази, де вони фіксуються, а далі вже спокійно шнурувати верхню частину. 



І підошва. Коли на спуску з Рижого бугра, а потім з перевалу Ірікчат ми зустріли оледенілий твердий грунт, я з усієї сили розперлася на трекінгові палиці, боячись упасти. А потім зрозуміла, а черевики таки "не скользят". Ти ставиш ногу під кутом 20-30%, а вона вперед не їде. It's a miracle, як то кажуть :))).  Після цього мій спуск став значно впевненішим та швидшим. 


Відчуття з кішками.
Використувала з кицьками Petzl Vasak, в їх версії з автоматичним кріпленням. Сидять шикарно, не довелося ні підтягувати, ні перев'язувати при ходьбі.
Але данних для остаточного висновку не достатньо. Вибірка, як кажуть, не повна)). Бо тільки трохи походила на передніх зубах на заняттях на льодовику, потім на участку після 4700 йшла на повній стопі. До речі, черевики чудово тримають ногу на траверсі. 


Ще переживала за обрезинку. У Сані Козлика, в тій же моделі, вона відклеїлась вже після першого походу. Розумію, що похід 5 к.с. і виїзд на тиждень - це різні речі, але і тут участки каміння були, і досить затяжні. Все чудово, нічого не відклеїлось, Liba Smart підтвердила свою міцність. Просто, мабуть не варто таки брати стратегічно важливе взуття з сумнівних джерел ;).

Але, як в кожній бочці меду, не обійшлося без ложги дьогтя. Нею для мене стала верхня частина черевиків, на переході від шкіри до підкладки. Страшенно натерла шкіру на одній нозі на підйомі, та викликала неабиякий дискомфорт іншої ноги на спуску. Я так і не зрузуміла, з чим це пов'язано. Не розношений до кінця черевик (до речі, усе моє розношування обмежилось ходінням по магазину і пару раз по квартирі), чи не правильна шнуровка..Сподіваюсь, далі черевики сядуть по нозі, шкіра пом'якшає та цього дискормфорту не буде.

Отже, основні переваги:
= гетра, не треба брати "ліхтарики";
= щільна шнуровка з двох частин;
= підошва, яка добре тримає на зимньому грунті;
= естетична складова. Це поєднання чорного та помаранчевого кольорів, яке добре підходить під кішки Пецль та СТ, ммм :).

Недоліки:
- натерла шкіру верхньою частиною черевиків
- трохи закашлатаилася манжета. 



2 комментария: